Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, środki farmakologiczne mogą przynosić nieprzewidywalne skutki, szczególnie jeśli sięgają po nie osoby, które mają już problemy ze zdrowiem (np. nadciśnienie, zwłóknienia wątroby, uszkodzenia kłębuszków nerkowych, zmiany miażdżycowe, przerost lewej komory serca). W literaturze opisano wiele przypadków [...]
Bieganie jest jedną z bardziej eksploatujących ciało dyscyplin, dlatego odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają tu niebagatelną rolę. Dodatkowo osoby, którym zależy na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko [...]
[...] DNP i clenbuterolu. Obie te substancje są używane przez kulturystów, ponieważ DNP wzmaga lipolizę, a clenbuterol przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej poprzez wpływ na receptory beta-adrenergiczne (naśladuje działanie np. adrenaliny czy noradrenaliny; indukuje lipolizę). DNP upośledza fosforylację oksydacyjną, prowadząc do [...]
Twoje ciało składa się w 55% - 60% z wody. Mężczyźni mają więcej wody i znajdują się w górnej granicy normy, ponieważ mają więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej, która zawiera mniej wody. Kobiety, ponieważ mają więcej tłuszczu w organizmie, znajdują się bliżej dolnego zakresu normy. Pomimo tych niewielkich różnic, bez względu na płeć, ponad [...]
[...] aktywne rośliny jest jej część zawierająca owoce, które posiadają kolor czerwono-brązowy lub też czarny. Układ moczowy Zawarte w palmie sabałowej fitosterole, skutecznie wpływają na parametry pracy nerek, które podatne są na odkładanie kamieni. Suplementacja ekstraktem doskonale sprawdza się jako wsparcie w leczeniu przypadłości układu [...]
[...] odczuwania smaku jest własnością osobniczą. Intensywność smaku słodkiego i jego jakość oznacza się subiektywnie za pomocą analizy sensorycznej. Na receptory smaku słodkiego wpływa nie tylko sama substancja słodka ale również substancje jej towarzyszące i to zarówno te o smaku słodkim, jak i gorzkim, czy kwaśnym, a nawet dodatki pozbawione smaku. [...]
[...] jest jako sucha substancja i może być używany zarówno przez mężczyzn jak również przez kobiety. U kobiet wstrzykiwany HCG zezwala na jajeczkowanie, ponieważ wywiera ono wpływ na ostatnie stadia rozwoju jajeczka i dlatego reguluje owulacje. Także pomaga produkować estrogen i ciałka żółte. Fakt, że egzogenny HCG ma charakterystykę prawie [...]
[...] kłącza, liście, kwiaty, owoce, nasiona, cebule, kora), które nie mają wartości odżywczej, ale ce****ą się specyficznymi walorami sensorycznymi i mogą wywierać korzystny wpływ na procesy trawienne. Przyprawy w swoim składzie zawierają głównie: olejki lotne, kwasy eteryczne, alkaloidy, żywice, związki siarki, flawonoidy, co decyduje o ich [...]
[...] zużywane są przez mięśnie jako źródło energii, gdy zmniejszają się rezerwy glikogenu, dzięki czemu oszczędza się białko (mięśnie) w organizmie. Ponadto BCAA mają korzystny wpływ na poziom hormonu wzrostu i testosteronu, dwóch ważnych hormonów, mających wpływ na gromadzenie się tłuszczu. Inaczej jest z osobami bardzo szczupłymi. Oprócz tego, że [...]
[...] co do spożycia soli (6g/dziennie) są mocno obniżone. Na dodatek wysiłek fizyczny podnosi zapotrzebowanie na sód. Czy mogę jeść jajka? Często powielany mit to negatywny wpływ jajek na profil lipidowy krwi. Wielu ludzi z wysokim zapotrzebowaniem kalorycznym spożywa bardzo dużą ilość jajek nawet w ciągu dnia i nie mają żadnych problemów. Także [...]
[...] ale także zwielokrotniłby efektywność tego środka. To co przyciąga kulturystów i siłaczy (chodzi o ludzi uprawiających sporty siłowe) do TA to fakt że ma on bardzo dobry wpływ na siłe i ogólny wygląd ciała. Użytkownicy zauważają ogromny przyrost siły i jakości (gęstości) mięśni oraz towarzyszący temu znaczny ubytek tkanki tłuszczowej. Jest [...]
[...] syntetyczna witamina C może prowadzić do powstawania substancji uszkadzających DNA. Tenże kwas askorbinowy (wit. C), był przedmiotem badań biologów molekularnych, badających wpływ antyutleniaczy na DNA. Nasz materiał genetyczny jest niezwykle wrażliwy na działanie tzw. wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania uszkodzeń w DNA i w [...]
[...] uszkadzających DNA - wynika z badań opublikowanych w znanym naukowym miesięczniku "Science". Tenże kwas askorbinowy, był przedmiotem badań biologów molekularnych badających wpływ antyutleniaczy na DNA. Nasz materiał genetyczny jest niezwykle wrażliwy na działanie tzw. wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania uszkodzeń w DNA i w [...]
Stretching - ćwiczenia rozciągające Stretching nie tylko poprawia wygląd, rozciąga mięśnie, ale także dobrze wpływa na kondycję i zdrowie. Jest doskonałą rozgrzewką i równie dobrym sposobem na zakończenie treningu i wyciszenie organizmu. Stretching jest dobry dla każdego. Powinien być uwzględniony w każdym programie [...]
[...] owoców, warzyw, ryb, mięsa i jaj. Im bardziej obrobiona żywność (smażona, gotowana, grillowana), tym mniej enzymów w nich. Enzymy bardzo łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokich temperatur, wilgoci, utlenienia, napromieniowania i związków syntetycznych. Łatwo je zniszczyć w trakcie gotowania, puszkowania, rafinowania, konserwowania [...]
[...] naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują głównie w większości produktów pochodzenia zwierzęcego a szczególnym ich źródłem są: masło, [...]
[...] do metylotestosteronu, posiada znacznie silniej wyrażone właściwości anaboliczne, słabiej androgenne. W związku z tym, że posiada jednak działanie androgenne wpływa na układ podwzgórze-przysadka-jądra hamując wydzielanie endogennego (własnego) testosteronu o ok.1/3. Silne właściwości anaboliczne powodują duży przyrost masy [...]
Jednak coś znalazłem!! Równowaga kwasowo-zasadową organizmu jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może zostać zaburzona pod wpływem wielu czynników. Najczęściej dochodzi do jej przesunięcia w kierunku kwasowym. Dieta bogata w białko zwierzęce i węglowodany, otyłość, zbyt niska lub zbyt intensywna aktywność [...]
[...] organizm do wolniejszego spalania produktów. Pomocne będą CI witaminy z grupy B a dalej nie będę się mądrzył. Z medycznego punktu widzenia amfetamina ma bardzo niekorzystny wpływ na wrażliwość kłębuszków nerkowych, stąd nie dziw się jeżeli będzie twój kolor moczu przypominał herbatę po zjedzeniu dużej ilości węglowodanów + tłuszczów. Oczywiście [...]